جاذبه های گردشگری خور و بیابانک اصفهان
به گزارش فیس راز، از مهمترین جاذبه های گردشگری خور و بیابانک اصفهان می توان به روستای مصر، روستای گرمه، منطقه شکار ممنوع کلاته، روستای فرخی و ... اشاره نمود.
خبرنگاران | سرویس گردشگری - خور و بیابانک یکی از شهرستان های استان اصفهان بوده و مرکز آن شهر خور می باشد. این شهرستان در مرداد ماه 1388 خورشیدی تأسیس شد. جغرافی دانان نخستین دنیا اسلام چون ابن خردادبه و اسطخری و مقدسی و به دنبال آنها ناصرخسرو از خور و بیابانک با نام سه ده یاد نموده اند که عبارتند از: بیاذق (بیاذه)، جرمق (گرمه) و ارابه (اردیب). به گفته اینان روستاهای مزبور بر سر راه اصفهان به نیشابور نهاده شده بودند. در این مطلب نگاهی به مهم ترین جاذبه های گردشگری خور و بیابانک انداخته ایم.
موقعیت جغرافیایی خور و بیابانک بر روی نقشه
1. روستای گرمه
روستای گرمه در حدود 40 کیلومتری جنوب شهرستان خور در استان اصفهان نهاده شده استمردمان گرمه دارای زبان قدیمی هستند و خور را هسب می گویند. قلعه، قبرستان کشته ها، امامزادگان و استودان گبرها از جمله آثار تاریخی و دیدنی روستای گرمه محسوب می شوند.
ارتفاع این روستا از سطح آب های آزاد 750 متر و آب و هوای آن در اثر مجاورت کویر خشک و گرم است. این روستا دارای نخلستان های بسیار زیبا است.
شهرستان خور و بیابانک درست در وسط کویر مرکزی ایران نهاده شده است و روستای گرمه از بخش های دیدنی این شهرستان است.از دیگر نقاط دیدنی این روستا می توان به تالابی که در اثر چشمه این روستا پدید آمده و توسط نخل های بلند محصور شده اشاره نمود. همچنین از دیگر دیدنی های روستا قلعه ساسانی است که در مرکز روستا نهاده شده است.روستای گرمه چند سالی است که میزبان گردشگر های زیادی بوده است. این روستا 700 کیلومتر با تهران و 200 کیلومتر با یزد فاصله دارد و از دو طریق جاده یزد - طبس یا سمنان- نائین می توان به آن رسید.
در این روستا حدود 200 نفر زندگی می نمایند که اغلب به وسیله کشاورزی و حقوق بازنشستگی امرار معاش می نمایند. در گرمه دو مدرسه دبستان و هدایت وجود دارد و نوجوانان برای ادامه تحصیل باید به خور بروند.
روستای گرمه یکی از جاذبه های گردشگری خور و بیابانک
2. منطقه شکار ممنوع کلاته
منطقه شکار ممنوع کلاته با مساحت 1368 هکتار، با ارزش ترین زیستگاه در قلب کویر در شهرستان خور و بیابانک می باشد. این منطقه از دشت ها و رشته کوه های به هم پیوسته تشکیل شده و به دلیل برخورداری از گونه های مختلف گیاهی و جانوری، یکی از مناطق ویژه در استان اصفهان شناخته شده است.پوشش گیاهی شاخص این منطقه درمنه، گز و تاق است و در دشت ها تاق زارهای انبوه و خودرو و در نواحی مرتفع تر نیز گونه هایی همچون بادام کوهی، پسته وحشی، بنه، قیچ، شور و آنغوزه را می توان مشاهده نمود.
در ماسه زارهای شمال این منطقه پوشش گیاهی تاق و اسکنبیل و سایر گیاهان ماسه پسند قابل مشاهده است. از گونه های به ثبت رسیده این منطقه زاغ بور، باقرقره، سبز قبا، هوبره، گربه وحشی، گربه شنی، کاراکال، کل و بز، قوچ و میش و جبیر می باشند. در این منطقه شواهدی از وجود یوزپلنگ آسیایی دیده شده است.
یوز پلنگ آسیایی در منطقه شکار ممنوع کلاته
3. هتل تاریخی یه تا خور و بیابانک
هتل کویری یه تا با بیش از 150 سال قدمت، کاروانسرا قدیمی با معماری سنتی یزدی بوده که در سال 1389 مورد بازسازی نهاده شد و با نام هتل نوبهار به بهره برداری رسید و در سال 1390 به هتل سنتی یه تا تغییر نام داد. این هتل کویری با فاصله 50 کیلومتری از شهرستان خور واقع در روستا بیاضه می باشد. هتل یاتا دارای 12 باب اتاق، حیات مرکزی، حیات باز، باغ می باشد. در سفر به منطقه خور و بیابانک در کنار اقامت در این چنین مکانی نیز می توانید همزمان این اثر تاریخی را به صورت کامل بازدید کنید.
بخشی از هتل تاریخی یه تا خور و بیابانک
4. کویر مصر
روستای مصر یا کویر مصر در قلب کویر مرکزی ایران در 45 کیلومتری شرق شهرستان جندق و در 30 کیلومتری شمال شهرستان خور از توابع استان اصفهان نهاده شده است. کویر مصر جایی بسیار دور از شهرهای شلوغ در میانه کویری پهناور و جزیره ای کوچک در میان شن های روان رواقع شده است روستایی که درست مثل خود کویر شگفت است.
کویر مصر ایران، توسط رشته کوه هایی از جانب غرب و جنوب غرب و جنوب شرق محاصره شده است که بخشی از سلسله جبال کوه های فلات مرکزی ایران به حساب می آید. این کویر در گودال هایی طبیعی در کوهپایه های این کوه تشکیل تپه های ماسه ای زیبایی را داده است که هدف گردشگری علاقمندان به جاذبه های کویری است. روستای مصر بدلیل قرار دریافت در جنوب کویر بزرگ دارای آب و هوای گرم و خشک است مردم روستای مصر به وسیله کشاورزی و دامداری امرار معاش می نمایند. مهمترین محصولات این روستا زعفران و گندم است.
کویر مصر یکی از جاذبه های گردشگری خور و بیابانک
5. قلعه جندق
این قلعه چند هزار ساله هنوز هم دارای ساکنینی است که پدرانشان پشت در پشت، هزاران سال در آن زیسته اند. مردم محل می گویند که این قلعه زندان انوشیروان بوده است ولیکن بافت قلعه حکایت از کاربری بهتر و دیگری دارد. شاید در گوشه ای از آن زندان وجود داشته است ولیکن کاربرد اصلی آن سکونت مردم بوده است. این قلعه هزار تویی از کوچه ها و خانه هاست. هر کوچه به کوچه هایی منتهی می گردد و در هر کوچه چندین خانه هست. خانه ها کوچک ولی کاملند. هر خانه دارای دو اتاق، یک حیاط خلوت، یک چاه و یک محل ویژه برای تنور و دستداس است. یغمای جندقی بزرگ ترین شاعر دوران قاجار و معاصر ناصرالدین شاه اهل این محل بوده است. آثاری از خانه او هنوز برجاست.
تصویر هوایی از قلعه جندق
6. روستای فرخی
روستای فرخی در فاصله 17 کیلومتری غرب خور واقع شده است و مردمان آنجا بیشتر همانند مردمان خور سخن می گویند. خوری ها در گویش خود به فرخی فروی و به اهالی آنجا فرویگی می گویند. مسجد جامع این روستا از جمله آثاری است که به دستور حاج سید میرزا جندقی مجتهد و قاضی نامور جندق و بیابانک در سال 1256 هجری قمری بنا شده است. این روستا در میان دیگر مناطق خور و بیابانک در گذشته به دارالامان شهرت داشته است و کسانی که از حاکمان جور در امان نبودند خود را به فرخی و به نزد قاضی که شخصی دارای احترام بود می رساندند و او نیز آنان را پناه می داد. در فرخی مسجدی قدیمی با گنبد و ایوانی بزرگ و ساختمانی به نام عمارت شیخ که بسیار قدیمی است وجود دارد. آثار چند چهارطاقی در گورستان فرخی دیده می گردد که یکی از آنها به پیر معروف است و جنبة تقدس دارد.
روستای فرخی یکی از جاذبه های گردشگری خور و بیابانک
7. روستای آبگرم خور و بیابانک
روستای آبگرم در استان اصفهان و در حدود 30 کیلومتری شهرستان خور و بیابانک نهاده شده استبر اساس گفته های قدیمی های روستا، این روستا دارای قدمت زیادی است. همچنین در این روستا مرقد امام زاده ابراهیم (ع) از نوادگان امام موسی ابن جعفر (ع) نهاده شده است.در این روستا چشمه های متعدد آبگرم وجود دارد و به همین دلیل به روستای آبگرم شهرت یافته است.آب این چشمه ها دارای خواص آب درمانی زیادی می باشد و برای درمان بسیاری از بیماری های پوستی، عضلانی و حتی بیماری های روحی و عروق تاثیر زاید الوصفی دارد.
همچنین دو باب حمام قدیمی به صورت حوضچه ای وجود دارد که یک باب مخصوص خانم ها و باب دیگر مخصوص آقایان است.این روستا 1079 متر از سطح دریا بالاتر است و به همین سبب می توان غروب آفتاب را تا آخرین لحظات تماشا کرد.همچنین دور این روستا را رشته کوه هایی با ارتفاع کم و متوسط احاطه نموده که با طی مسافت کوتاهی می توان در دامنه کوه نهاده شد.روستای آبگرم دارای جاذبه های گردشگری منحصر به فرد شهرستان خور و بیابانک است و سالانه پذیرای خیل بزرگ گردشگران می باشد.
نمایی از روستای آبگرم خور و بیابانک
کلام آخر
بهترین زمان برای دید و بازدید از مناطق کویری مانند خور و بیابانک فصول بهار و پاییز می باشد. اگر به این منطقه زیبای ایران سفر می کنید، حتما صنایع دستی یا محصولات محلی منطقه را خریداری نمایید.
منابع: سیری در ایران، ویکی پدیا، تیشینه، همشهری
گروه گردشگری خبرنگاران
منبع: setare.com