خواص بی نظیر کلپوره که احتمالا نمی دانستید
به گزارش فیس راز، عصاره این گیاه حاوی ترکیباتی مانند دی ترپنوئیدها، گلیکوزید، متوکسی جنگوانین و اسانس فرار آن نیز دارای ترکیباتی مانند ژرماکرن B، D، بتاکاریوفیلن، هومولن و کاریوفیلن اکساید است.
یک کارشناس گیاه پزشکی گفت: گیاه دارویی مریم نخودی در درمان سرماخوردگی، تقویت دستگاه گوارش، رفع اسهال، تسکین درد ناحیه قفسه سینه، سر درد، مسائل قاعدگی، کاهش کلسترول و تری گلیسیرید و ... کاربرد فراوانی دارد.
شیما احمدی نیا اظهار کرد: مریم نخودی از گیاهان دارویی و معطر با طبعی گرم و خشک بوده که سرشاخه های گل دار آن از خواص دارویی فراوانی برخوردار است.
وی با اشاره به این که استفاده از گیاه مریم نخودی در طب سنتی سابقه ای طولانی دارد، مطرح نمود: این گیاه در درمان سرماخوردگی، تقویت دستگاه گوارش، رفع اسهال، تسکین درد ناحیه قفسه سینه، سر درد، مسائل قاعدگی، کاهش کلسترول و تری گلیسیرید و ... کاربرد فراوانی دارد.
احمدی نیا بیان نمود: عصاره این گیاه حاوی ترکیباتی مانند دی ترپنوئیدها، گلیکوزید، متوکسی جنگوانین و اسانس فرار آن نیز دارای ترکیباتی مانند ژرماکرن B، D، بتاکاریوفیلن، هومولن و کاریوفیلن اکساید است.
این کارشناس گیاه پزشکی با اشاره به تأثیرات فارماکولوژیکی این گیاه، شرح داد: براساس تحقیقات اجرا شده، اسانس این گیاه دارای خاصیت ضد اسپاسم قوی روی انقباضات ایحاد شده از طریق استیل کولین و کلرورپتاسیم است که این اسانس با غلظت 9 تا 36 انقباضات ماشی از استیل کولین را مهار کرده و IC 50 این اسانس در مهار انقباضات ماشی از KCL معادل 18 است.
وی ادامه داد: اثرگذاری این اسانس در مهار هر دو نوع انقباض برتری این گیاه را نسبت به آتروپین و هیوسین که تنها روی انقباضات ناشی از استیل کولین مؤثر هستند، نشان می دهد، علاوه بر این برای فلاونوئید های موجود در فرآورده لوتئولین گلیکوزید نیز اثرات آنتی اسپاسمودیک گزارش شده است.
احمدی نیا با اشاره به این که این گیاه مسئول انقباض و حرکات دستگاه گوارش، سیستم اعصاب پارا سمپاتیک است که ازجمله سیستم های عصبی اتوماتیک بدن محسوب می شود، بیان نمود: استیل کولین به عنوان یک حامل شیمیایی با ترشح از انتهای اعصاب پارا سمپاتیک، باعث بروز اثرات این اعصاب بر اندام های مختلف بدن می شود، از این رو مصرف یک داروی آنتاگونیست استیل کولین می تواند مانع از اثرات این ماده در اندام مورد نظر شده و اثرات استیل کولین را معکوس کند.
این کارشناس گیاه پزشکی ادامه داد: مریم نخودی با داشتن طبیعت گرم و خشک از خواص درمانی فراوانی برخوردار است.
وی افزود: گیاه مریم نخودی فعالیت معده را تحریک و برای درمان خانگی اسهال مفید است، به طوری که در طب سنتی از جوشانده این گیاه برای درمان اختلالات دستگاه گوارش و دل درد استفاده می شود.
احمدی نیا با اشاره به این که تسکین درد های قاعدگی از خواص مریم نخودی است، شرح داد: از ضماد این گیاه دارویی به عنوان آنتی بادی برای مقابله با نیش حشرات استفاده می شود.
این کارشناس گیاه پزشکی بیان نمود: دم کرده سرشاخه های گل دار آن اثر مقوی، نیرو دهنده و ضد تشنج دارد و اگر گرد آن وارد بینی شود مخاط بینی را تحریک کرده و ایجاد عطسه می کند.
وی با اشاره به این که درمان عرق کردن زیاد در هنگام شب از خواص این گیاه دارویی است، مطرح نمود: مریم نخودی برای تقویت اعصاب، تقویت لثه ها و دستگاه گوارش مفید است و مصرف آن به کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون کمک می کند.
احمدی نیا با اشاره به این که کمک به درمان و رفع بیماری های دستگاه تناسلی و ادراری یکی دیگر از خواص این گیاه در درمان بیماری هاست، شرح داد: از گیاه مریم نخودی برای رفع درد ناحیه قلب و قفسه سینه و همچنین بهبود جوش های بدن نیز می توان استفاده کرد.
این کارشناس گیاه پزشکی با اشاره به عوارض جانبی مصرف مریم نخودی، مطرح نمود: مصرف این گیاه و فرآورده های آن، در کنار خواص و فواید بی نظیری که دارد می تواند با عوارضی نیز همراه باشد، به همین دلیل توصیه می شود مصرف آن با مشورت افراد متخصص در زمینه طب سنتی همراه باشد.
وی بیان نمود: به علت ایجاد مسمومیت این گیاه برای کلیه ها و کبد، باید در مصرف آن احتیاط کرد، بنابراین مصرف دارویی این گیاه تنها برای مدتی کوتاه مجاز بوده و به افرادی که مبتلا به بیماری هایی مانند آب سیاه چشم، بزرگی پروستات، ناراحتی های قلبی، نارسایی کلیه و کبد هستند توصیه می شود از مصرف این گیاه پرهیز کنند.
احمدی نیا شرح داد:خشکی دهان، افزایش تعداد ضربان قلب، یبوست، احتباس ادراری و سردرد از عوارض جانبی مصرف مریم نخودی است به همین دلیل توصیه می شود مصرف این گیاه زیر نظر متخصص طب سنتی انجام شود.
منبع: فرادید