نکات تغذیه ای برای مقابله با اثرات آلودگی هوا

به گزارش فیس راز، نایب رئیس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه در روز های آلودگی هوا باید از مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان استفاده کنیم؛ به ارائه نکات تغذیه ای برای مقابله با اثرات نامطلوب آلودگی هوا پرداخت.

نکات تغذیه ای برای مقابله با اثرات آلودگی هوا

به گزارش گروه اجتماعی خبرنگاران، دکتر مجید حسن قمی درباره عمده ترین آلاینده های هوا اظهار کرد: عمده ترین آلاینده های هوا مونواکسید کربن، دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، اوزون، فلزات سنگین و هیدروکربن ها هستند.

وی اضافه کرد: میل ترکیب شدن مونواکسید کربن با هموگلوبین یا همان آهن خون، 210 برابر بیشتر از اکسیژن است؛ تنفس دی اکسید گوگرد باعث نارسایی تنفسی و کاهش مقاومت سیستم دفاعی بدن می شود و تشدیدکننده مسائل قلبی عروقی است.

وی ادامه داد: تنفس دی اکسید نیتروژن علاوه بر صدمات جبران ناپذیر به ریه ها و مجاری تنفسی باعث احساس سوزش در ریه ها شده و مقاومت سیستم ایمنی در مقابل بیماری های ویروسی و باکتریایی را پایین می آورد.

قمی با بیان این که اکسید های فتو شیمیایی مانند اوزون در اثر رعد و برق تولید می شوند، گفت: این مواد علاوه بر ایجاد مسائل تنفسی باعث سوزش چشم ها و آسم نیز می شوند.

وی با بیان اینکه سرب از ذوب فلزات، رنگ های شیمیایی و بنزین های حاوی سرب در هوا منتشر می شود، بیان نمود: این فلز سنگین باعث بروز ناراحتی های عصبی، سرطان، صدمه به ریه و دستگاه گوارش می شود؛ هیدروکربن ها مانند متان و بنزوپیرین نیز از سرطان زاترین هیدروکربن ها هستند.

رژیم غذایی مناسب در آلودگی هوا

این متخصص تغذیه درباره رژیم غذایی مناسب در روز های آلودگی هوا گفت: معمولاً از مصرف غذا هایی که خود به تنهایی موجب بروز مسائلی در سیستم ایمنی بدن می شوند در این مواقع خودداری کنید؛ غذا هایی مانند فست فود ها و ساندویچ ها، چیپس و پفک از دسته مواد غذایی هستند که به راحتی می توانند فشار زیادی به سیستم ایمنی بدن وارد کنند. این روز ها ما نیاز داریم که آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدنمان را تقویت کنیم.

کدام مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان هستند؟

وی اضافه کرد: غذا های حاوی ویتامین های E و C از جمله مواد غذایی آنتی اکسیدانی هستند که می توانند در این شرایط به ما کمک کنند؛ این ویتامین ها در میوه هایی مانند گوجه فرنگی، کیوی، پرتقال و لیمو شیرین وجود دارند؛ منابع ویتامین E بادام، روغن های زیتون و آفتابگردان، جوانه گندم و سبزیجات برگ سبز است.

قمی با بیان این که سلنیوم و روی نیز از دیگر مواد معدنی آنتی اکسیدان است، گفت: سلنیوم در غذا های دریایی، مرغ، نان و غلات سبوس دار و روی در انواع گوشت ها، غذا های دریایی، غلات سبوس دار، نخود، عدس و جوانه گندم یافت می شود.

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران شرح داد: موادی مانند سیر، تخم کتان، پیاز که خاصیت ضد التهابی و اسید های چرب امگا 3 دارند می توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند؛ باید با رساندن چربی های ضروری به بدن، آنتی اکسیدان های مورد نیازمان را فراهم کنیم.

اثرات محافظت کننده امگا 3 در برابر آلودگی هوا

وی با بیان اینکه تخم کتان به دلیل داشتن امگا 3 نقش محافظت کننده ای در برابر آلودگی هوا دارد، یادآور شد: تخم کتان با اثر ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی و با استفاده از فیتو استروژن های موجود در آن می تواند حملات آسم و آلرژی را کاهش دهد؛ ماهی و غذا های دریایی نیز سرشار از اسید های چرب امگا 3 هستند. سیر و پیاز به دلیل داشتن ترکیبات خاص باعث می شوند جذب فلزات سنگینی مانند ارسنیک، کادمیوم، آهن، جیوه و سرب کاهش یابد.

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران ادامه داد: از مصرف میوه ها و سبزی ها در این روز ها غافل نشوید، سبزی هایی مانند جعفری، انواع کلم، ریحان، شلغم، کاهو، هویج، خرمالو، گوجه فرنگی، اسفناج و گشنیز را در رژیم روزانه خود بگنجانید.

لبنیات کم چرب، سم زدای بدن

این متخصص تغذیه شرح داد: لبنیات کم چرب نیز سرشار از منیزیوم، فسفر، کلسیم و پروتئین با کیفیت بالا هستند که می توانند سم زدایی کرده و از ورود مواد سربی به داخل بدن در روز های آلوده جلوگیری کنند ضمناًً این مواد معدنی دفع مدفوعی و ادرای آلاینده های فلزی را افزایش می دهند.

وی ادامه داد: میوه هایی مانند سیب، انواع مرکبات، هویج و غلات سبوس دار حاوی مقادیر بالایی پکتین (نوعی فیبر) هستند که در کاهش اثرات سرب در بدن مهم است.

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه سبزیجات برگ سبز منابع عالی از ویتامین A هستند، گفت: سبزیجات به ویژه خانواده کلم مانندکلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ و فلفل سبز، گوجه فرنگی، اسفناج بهتر است برای حفظ ویتامین های موجود تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.

در روز های آلودگی هوا از خانه خارج نشوید

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تأکید کرد: بچه ها، افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی و افرادی که مسائل آلرژی دارند بهتر است زمان آلودگی هوا از خانه خارج نشوند، زیرا با مسائلی که دارند ممکن است بیماری آن ها تشدید شود مثلا زمانی که فرد مبتلا به بیماری قلبی و عروقی به خارج از خانه می رود نیاز بیشتری به اکسیژن پیدا می کند و حتی با یک فعالیت سبک به سیستم قلبی و عروقی او فشار وارد می شود.

وی یادآور شد: اگر در کلانشهر ها به خصوص نقاط در معرض آلودگی شدید زندگی می کنید، بهتر است ورزش و فعالیت های سنگین بدنی کمتری داشته باشید و سعی کنید چشم ها، دهان، بینی و مخاطی که در معرض آلودگی هوا هستند را بیشتر بشویید؛ افرادی که مسائل خونی و سیستم ایمنی، قلبی و عروقی دارند بهتر است از ماسک فیلتردار استفاده کنند و کمتر در معرض آلودگی قرار بگیرند.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 3 اسفند 1400 بروزرسانی: 3 اسفند 1400 گردآورنده: faceraz.ir شناسه مطلب: 2063

به "نکات تغذیه ای برای مقابله با اثرات آلودگی هوا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نکات تغذیه ای برای مقابله با اثرات آلودگی هوا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید