خبرنگاران مساله قره باغ تبدیل به گره کور شده است، باید از ظرفیت های اجلاس سه گانه ایران، ترکیه و آذربایجان استفاده کرد

به گزارش فیس راز، تهران- خبرنگاران- یک کارشناس مسائل قفقاز با بین اینکه مساله قره باغ از منظر حقوقی و جغرافیای سیاسی عملا تبدیل به گره کور شده است، گفت: ظرفیت های اجلاس سه گانه ایران، ترکیه و آذربایجان می تواند صندلی ایران را در سطح یک میانجی قابل اعتماد، در بحران قره باغ تثبیت کند.

خبرنگاران مساله قره باغ تبدیل به گره کور شده است، باید از ظرفیت های اجلاس سه گانه ایران، ترکیه و آذربایجان استفاده کرد

جهت دریافت خدمات ویلای مدرن کوچک با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان با سالهای تجربه طراحی معماری و ساخت و مشارکت در پروژه های ساختمانی ویلا و باغ کوچک و بزرگ بهترین انتخاب جهت مشاوره و اجرا میباشد.

محمدعلی دستمالی در گفت وگو با خبرنگار سیاسی خبرنگاران با اشاره به درگیری های اخیر بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان و کوشش هایی که تا به امروز برای حل این بحران و میانجیگری صورت گرفته است، گفت: در بسیاری از موارد از سازمان ملل و گروه مینسک انتقاد می گردد که چرا کاری نمی نمایند. ممکن است بخشی از این نقدها هم به جا باشد، اما تا زمانی که طرفین درگیر، خودشان اراده ننمایند، میانجی نمی تواند کاری انجام دهد.

نباید از میانجی انتظار معجزه داشت

به گفته این کارشناس مسائل منطقه، منطقی نیست از یک نیروی میانجی انتظار معجزه داشته باشیم. ضمن اینکه تعداد راهکارها و پیشنهادهای ممکن بی نهایت نیست.

دستمالی با تشریح راهکارهای حل مناقشه قره باغ بیان نمود: بعضی برگزاری رفراندوم و پذیرش نتیجه آن از سوی دو طرف را پیشنهاد می دهند. بعضی قائل به برگزاری مذاکرات با حضور ارامنه قره باغ هستند و عده ای خودمختاری قره باغ وابسته به آذربایجان را مطرح می نمایند، اما جمهوری آذربایجان هیچ کدام از این راهکارها را نمی پذیرد.

وی با بیان اینکه ارمنستان بعضی اسناد و وقایع تاریخی را قبول ندارد، گفت: ایروان متکی به حمایت مسکو و لابی ارامنه است و در پاره ای موارد هم دست به اقدامات تحریک نماینده می زند. منطقه قره باغ هم با معادلات جمعیتی و فزونی آشکار جمعیت ارامنه نسبت به آذری ها، مستعد و دستخوش تداوم تنش است.

روسیه خواستار تغییر موازنه به نفع یکی از دو طرف درگیر نیست

این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه از منظر واقع گرایانه، هواداران ایده وزن کشی و تنش نظامی، کم نیستند، گفت: نقش روسیه در این میان، برجسته تر و مهم تر از دیگران است. روسیه به دنبال موازنه است و شواهد میدانی نشان می دهد که مسکو خواستار حل سریع و تغییر موازنه به نفع یکی از دو طرف درگیر نیست.

این کارشناس مسائل بین المللی تاکید مجدد ایران بر ضرورت توقف جنگ، انجام آتش بس و پافشاری بر مذاکره، موضع صحیحی دانست و توضیح داد: موضع وزارت امور خارجه ما، معقول و صحیح بود. ضمن اینکه اجلاس سه گانه ایران، ترکیه، آذربایجان، ظرفیت هایی دارد که می تواند صندلی ایران را در سطح یک میانجی قابل اعتماد، تثبیت کند.

وی در بخش دیگری از این گفت و گو درباره موضع ترکیه در بحران قره باغ گفت: در حالی که اغلب کشورهای منطقه خواستار توقف درگیری نظامی بین ایروان و ارمنستان هستند، ترکیه اعلام نموده که در میدان جنگ و میز مذاکره از آذربایجان حمایت می نماید.

وی با بیان اینکه ترکیه در چند سال اخیر، در سیاست خارجی خود، تمایل بیشتری به استفاده از قدرت سخت پیدا نموده است، گفت: ترکیه به منظور مقابله با پ. ک. ک در شمال عراق، همچنین مداخله در شمال سوریه و لیبی بوده ایم. با این اوصاف دولت آنکارا گزینه قدرت نمایی نظامی، را بر سایر روینمودها ترجیح داده است.

این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: ترکیه در شمال قبرس نیروهای خود را مستقر و در قطر و در چند کشور آفریقایی پایگاه نظامی تاسیس نموده است. به نظر می رسد دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه، دستیابی سریع به نتایج عملیات نظامی را بر صبر و بردباری و نتیجه طولانی مدت مذاکره ترجیح می دهد.

اعزام نیروهای نظامی ترکیه به آذربایجان کار ساده ای نیست

دستمالی با اشاره به سه دهه کوشش برای حل مسئله قره باغ توضیح داد: پس از سه دهه تداوم معضل بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان و حرکت سنگین و کند گروه مینسک، ترکیه با علم به افزایش توانمندی های نظامی و مالی آذربایجان و مسائل مالی و دفاعی ارمنستان، به این جمع بندی رسیده که با اقدام نظامی در مدت زمان کوتاه تری به نتیجه مورد نظر خود خواهد رسید.

وی اضافه نمود: مساله هم نژاد بودن، برای ترک ها مسئله مهمی است و دولت ترکیه خود را موظف می داند به یاری آذربایجان بشتابد. در عین حال شاهد هستیم که در خصوص اویغورها اقدام نمی نماید زیرا چین یک ابرقدرت سیاسی، نظامی و مالی است و رابطه با چین برای ترکیه اولویت مهمی است و نباید این دو موضوع را با هم یکی دانست.

این کارشناس مسائل ترکیه به روابط استراتژیک آنکارا- باکو اشاره و توضیح داد: حوزه انرژی و لوله انتقال گاز آذربایجان به ترکیه (خط انتقال تاناپ)، از دید ترکیه یک شاهرگ حیاتی و مهم است و ارمنستان هم با علم به این موضوع، بارها منطقه طاووس را تهدید نموده است. یعنی همان نقطه حساسی که هم خط تاناپ و هم راه آهن آذربایجان به گرجستان و ترکیه از آنجا می گذرد.

دستمالی با بیان اینکه جمهوری آذربایجان برای ترکیه، ارزش کانونی خاصی دارد، گفت: این کشور در آسیای میانه و قفقاز دست ترکیه را بازتر می نماید تا با دیگر اعضای شورای ترک، روابط حسنه داشته باشد و حتی رویایی همچون تاسیس ارتش کشورهای ترک زبان را محقق سازد.

وی با بیان اینکه در شرایط فعلی انتظاری نمی رود که ترکیه به آذربایجان نیروی نظامی اعزام کند، ابراز داشت: براساس قوانین ترکیه، رئیس جمهور در مقام فرمانده ملی نیروهای مسلح کشور، برای اعزام نیرو به خارج از کشور نیازمند مجوز مجلس است اما به استثنای حزب دموکراتیک خلق ها به عنوان یک حزب وابسته به پ. ک. ک، همه احزاب ترکیه به چنین مجوزی رای مثبت خواهند داد و اردوغان با یک رای قاطعانه می تواند اجازه اعزام نیرو به آذربایجان را به دست آورد.

این کارشناس مسائل منطقه افزود: البته در بحث اعزام نیروی نظامی ترکیه به آذربایجان فقط موضوع مجوز مجلس ترکیه نیست. آنکارا باید قدرت مهمی به نام روسیه را در نظر بگیرد کما اینکه ترکیه در لیبی هم به خاطر اقدامات خاص روسیه دچار مسائل فراوانی شد.

دستمالی با بیان اینکه اعزام نیرو برای حضور در میدان جنگ با ارمنستان، اقدام ساده ای برای دولت ترکیه در شرایط کنونی نیست، مطرح نمود: لابی ارامنه در دنیا، توانسته علیه ترکیه اقدامات فراوانی انجام دهند و معقول نیست که ترکیه بهانه ای دیگر به دست آنان بدهد. دور از انتظار نیست که فرماندهان عالی نظامی ترکیه در حوزه های رصد ماهواره ای و هوایی، اطلاعات هواپیماهای بدون سرنشین و حتی راهنمایی جبهه به شکل غیررسمی از راه دور، بین آذربایجان و ارمنستان را برعهده گرفته و به یاری آذری ها بشتابند.

منبع: ایرنا
انتشار: 10 مهر 1399 بروزرسانی: 10 مهر 1399 گردآورنده: faceraz.ir شناسه مطلب: 1258

به "خبرنگاران مساله قره باغ تبدیل به گره کور شده است، باید از ظرفیت های اجلاس سه گانه ایران، ترکیه و آذربایجان استفاده کرد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران مساله قره باغ تبدیل به گره کور شده است، باید از ظرفیت های اجلاس سه گانه ایران، ترکیه و آذربایجان استفاده کرد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید